Κατηγορίες
Ειδήσεις-Νέα

Στο μουντιάλ το αίμα απο τις φαβέλες ποτίζει τα γήπεδα

fifa_go_to_hell12 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του παγκόσμιου κυπέλλου ήταν προγραμματισμένη μια τεράστια κινητοποίηση στο Σάο Πάολο. Δεν πρόκειται μόνο για συνέχιση των διαδηλώσεων του περασμένου Ιούνη. Η Βραζιλία “βιώνει” τις μεγαλύτερες απεργείες απο τις δεκαετίες του 70 και 80. Ιδιαίτερη αντίσταση παρουσιάζει το λαϊκό κίνημα ΜΤΣΤ, οι οποίοι το Μάϊο πραγματοποίησαν αποκλεισμούς δρόμων και δρομολογίων με χιλιάδες ανθρώπους. Οι απεργείες έχουν σαν επίκεντρο το δημόσιο τομέα όπου συνεχίζεται το πάγωμα των μισθών. Οι απεργείες των οδηγών λεωφορείων προκάλεσαν το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στην ιστορία της Μπραζίλια, πρωτεύουσας του κράτους. Σε πολλά συνδικάτα η διοίκηση τους περίμενε προσαρμογές πάνω απο τον πληθωρισμό, βαυκαλίζοντας τους εργαζομένους.

Οι μπάτσοι καταστέλλουν με καθε τρόπο τα πάντα, αλλά οι κινητοποίησεις αυξάνονται. Οι απαιτήσεις για το δημόσιο χρέος της Βραζιλίας φτάνουν τα 45 δις σε ετήσια βάση, αφού πρέπει να καταβάλλονται οι τόκοι του.  Αυτό διαλύει μισθούς, υγεία και εκπαίδευση, η κυβέρνηση της Ντίλμα συνεχίζει να δανείζεται “σοσιαλιστικά” όπως και ο Λούλα. Το κύπελλο όμως κοστίζει πολύ περισσότερο πάνω απο τα 45 δις. Ήδη έχουν σκοτωθεί 9 εργαζόμενοι στα έργα για το “μουντιάλ”, χώρια τις εκδικητικές εκκαθαρίσεις στις φαβέλες. Όπου αστυνομία, στρατός και παραστρατιωτικοί εμπεδώνουν χούντα σε καθημερινή βάση στις φτωχογειτονιές. Με αριστερή διακυβέρνηση της χώρας τα αίτια στα ΜΜΕ είναι ως συνήθως τα ίδια, η πορνεία και τα ναρκωτικά.

Οι διαμαρτυρίες κατά του παγκόσμιου κυπέλλου, έχουν ενοποιήσει πολιτικά όλες τις δυναμικές της κοινωνίας απ’τα κάτω. Το ζητούμενο είναι να δοθεί μια ανεξάρτητη για το επόμενο βήμα. Πάντως το αίμα απο τις φαβέλες ποτίζει το γκαζόν των γηπέδων. Όσοι παρακολουθήσουν τους αγώνες είτε απο κοντά, είτε απο την τηλεόραση, δεν θα δουν παραγκουπόλεις με κορμιά μικρών παιδιών να κείτονται άψυχα στην ανηφοριά. Θα είναι η τούρτα του θεάματος της θεάς μπάλας τυλιγμένη αστραφτερά, για να μπορούν να στοιχηματίσουν με καθαρότητα οι απανταχού “παίχτες”.

Συσπείρωση Αναρχικών Βόλου